Zweverig?

Steeds meer mensen krijgen een burn-out en kunnen het snelle tempo in onze maatschappij niet meer bijbenen. Mensen zijn op zoek naar zingeving, naar zaken die er werkelijk toe doen. Op zoek naar balans in zichzelf.

 

De life-style-, vitaliteits-, personal-, voedings- en gezondheids-coaches zijn niet aan te slepen. Veel mensen lijken niet echt meer goed te weten hoe je ontspannen kunt leven. We hebben geen tijd meer om tot ons zelf te komen, we moeten snel door. Werken, moeder zijn, vader zijn, een goede vriend(in) zijn, een goede partner zijn, er goed uitzien, genoeg geld verdienen, sporten, boodschappen doen, op de hoogte blijven van wat er in de wereld gebeurt, schoonmaken. Bijblijven op sociale media. We plannen een paar uurtjes ontspanning per week als het meezit.

 

Toch gek eigenlijk dat veel mensen weerzin hebben tegen meditatie en astrologie. Met een burn-out bijvoorbeeld zou je daar best veel aan kunnen hebben. Maar vooral astrologie wordt vaak afgedaan als 'zweverig'. Mensen vragen me ook wel eens, als ik vertel dat ik interesse heb in astrologie: 'Ga je daar dan niet naar leven'? Nee, niet als gedacht wordt dat ik de hele dag met planeten en sterren bezig ben. Ja, als ik het gebruik als kennis waardoor ik meer inzicht krijg in mezelf en anderen. En zodoende weet wat bijvoorbeeld voor mij een goede manier is om te ontspannen.

 

Ook lees ik wel eens de maanstand op een bepaalde dag, zodat ik weet of het een gunstige dag is om te tuinieren of om iets nieuws te beginnen of juist niet. Ik begrijp niet wat daar zweverig aan is. Juist handig.

 

Meditatie 's ochtends kan er voor zorgen dat je dicht bij jezelf blijft en informatie krijgt die je met je verstand niet kan bedenken. Hoe waardevol is dat? Bovendien helpt mediteren om rustig en ontspannen de dag te beginnen.

 

In onze kunstmatig verlichte steden zien we de sterren niet meer, horen we de vogels bijna niet meer en ruiken we de bomen en planten niet meer. Of we nemen daar de tijd niet meer voor. We leiden soms bijna een kunstmatig leven. Geleid door (vaak) ons zelf opgelegde verplichtingen. Dát vind ik zweverig.